De Wieg van Theodor

Fifine Kist heeft heeft voor Sintel, offline tijdschrift voor literatuur, beeld en muziek het verhaal van Theodor Schokker opgetekend, die samen met zijn vrouw Ellen van hun wieg De Wieg heeft gemaakt. Theo en Ellen kregen De Wieg in gebruik, maakten er een doorgeefwieg van – en de rest is, zoals dat heet, geschiedenis. Die geschiedenis is door Fifine (zelf betrokken bij project De Wieg) voor  Sintel beschreven. Het artikel is daar in 2018 gepubliceerd. Nu hebben wij toestemming gekregen om het hier integraal beschikbaar te maken. Veel dank daarvoor! Vergeet intussen niet om Sintel in zijn papieren vorm ook eens te verkennen.

Nieuwe Wiegeling!

balloon-nieuws
Nieuwe Wiegeling!

“Oh wat zijn wij ontzettend blij met ons kleine mannetje,” schrijft Taco van der Mast. “We vinden het ook een heel leuk idee om hem op de site van De Wieg te hebben staan.” En geen wonder: Taco heeft in 1985 zelf in De Wieg gelegen. De nieuwe Wiegeling heet Isaac. Gefeliciteerd, Taco en Nina!

De Wieg bij Boeken door Oost

balloon-nieuws
De Wieg bij Boeken door Oost

Kom op zaterdag 26 mei naar OBA Javaplein! Stephan Steinmetz (auteur van het boek De Wieg) en Martin Veltman (initiatiefnemer van het project en Wiegeling-vader) zijn er te gast. Zij vertellen over hun ervaringen, hun herinneringen en hun ideeën naar aanleiding van De Wieg en zijn geschiedenis. En natuurlijk beantwoorden zij graag vragen uit het publiek.

Plaats: OBA Javaplein
Datum: Zaterdag 26 mei 2018
Tijd: 15:00 tot 16:00 uur
Toegang gratis

Dit is een activiteit in het kader van het festival Boeken door Oost.

Recensie In Ons Amsterdam

balloon-nieuws

Recensie in Ons Amsterdam

Paul Arnoldussen heeft in Ons Amsterdam een korte recensie geschreven over het boek De Wieg; reisleider langs verschoven idealen, door Stephan Steinmetz. ‘Communistentelgjes’, staat boven het stukje; bijna net zo’n mooi woord als ‘wiegelingen’. Steinmetz heeft, aldus Arnoldussen, hun geschiedenis ‘met warme belangstelling, maar ook met voldoende distantie’ opgeschreven.

Interview met Wiegboek auteur

balloon-nieuws

Interview met Wiegboek auteur

Webmagazine Oost Online heeft een interview gemaakt met Stepan Steinmetz, de auteur van het boek De Wieg, reisleider langs verschoven idealen. Steinmetz is behalve auteur ook voormalig voorzitter van voormalig stadsdeel Zeeburg. Hij heeft maatschappelijke veranderingen dan ook altijd nauwlettend gevolgd. ‘De maatschappij is veel individualistischer geworden’ zegt Steinmetz in het interview. ‘Dat zag ik ook bij de wiegelingen.’ Maar Steinmetz ziet wel dat ook de individuen van nu zich blijven inzetten voor een betere wereld.

Lees het interview hier.

Gedicht met Wieg-inspiratie

balloon-nieuws

Wieg-inspiratie

Dichter en beeldend kunstenaar Johan van der Dong werd door De Wieg geïnspireerd. Hij schreef dit gedicht.

De Wieg

Ik ben van na de oorlog
Gekomen uit verloren ouders
Slechts een beetje niet
Werd ik in seconden meegenomen
Veertig, vijftig nu
Door de gefilmde foto
Terugblik van
Haar eindeloosheid
In liefdevolle pijn

In de niet te tellen stap
Die ooit zal stoppen
Ga ik eindelijk mijn wieg
Van opa mogen zijn
De naam zacht krassend geschreven
Stoppend in een houten refrein
Onsamenhangend klinkende letters
Gewoon van Nederlands satijn

Johan van der Dong

© 2017. Publicatie met toestemming van de auteur.

Presentatie boek op 7 november

balloon-nieuws

Presentatie boek op 7 november

Dinsdag 7 november is de officiële presentatie van het boek ‘De Wieg, reisleider langs verschoven idealen’ door Stephan Steinmetz. Iedereen is welkom van 17.00 tot 19.00 bij boekhandel Scheltema, Rokin 9, Amsterdam. Wees erbij, samen met pers, publiek en speciale gasten John Jansen van Galen en Elli Izeboud. En natuurlijk signeert auteur Stephan Steinmetz het boek.

Bekijk de flyer!

Het boek komt uit!

balloon-nieuws

Het langverwachte boek

Begin november verschijnt het langverwachte boek ‘De Wieg, reisleider langs verschoven idealen’, door Stephan Steinmetz. Je kunt het boek nu al bestellen bij AMB Uitgeverij. Het fraai vormgegeven en ruim geïllustreerde boek is te reserveren voor € 22,50. Vanaf november is het ook via de boekhandel te bestellen.

De Wieg is niet de eerste ‘kleine’ geschiedenis van Amsterdam die Stephan tot leven brengt. Zijn boek ‘Asterdorp. Een Amsterdamse geschiedenis van verheffing en vernedering’ trok vorig jaar al veel aandacht.

Initiatiefnemer Martin Veltman van project De Wieg is heel blij met het boek. Veltman: “In 2006 zag ik De Wieg voor het eerst sinds jaren weer staan en dacht ‘daar moet ik toch iets mee…’ En nu draaien de persen en ligt straks het boek in de winkel. Dit is een hoogtepunt van een jarenlang project.”

Bekijk de flyer!

Verdriet bij twee Wieg-families

wieg 01

balloon-nieuws

Verdriet bij twee Wieg-families

Helaas is er ook verdrietig Wiegnieuws. In de afgelopen periode zijn twee ouders van Wiegelingen overleden: Yolande Verhoeven, moeder van Jessie Verbrugh die in 1978 werd geboren, en Marleen van der Mast, moeder van Teun (1982) en Taco (1985). Yolande en Marleen waren niet alleen allebei Wieg-moeders. Zij waren ook vriendinnen. Wij wensen iedereen voor wie Yolande en Marleen dierbaar waren heel veel sterkte.

Stephan Steinmetz schrijft het Wiegboek

balloon-nieuws

Stephan Steinmetz schrijft het Wiegboek

Stephan Steinmetz gaat het boek over De Wieg schrijven. Daarmee krijgt De Wieg een schrijver die al heeft bewezen dat hij zich goed kan inleven in de sociale geschiedenis van Amsterdam.

Project De Wieg verheugt zich op de samenwerking met Stephan!

Scroll naar top